Steef gets fit: my first 3 months in the gym

3 maanden geleden zette ik mijn eerste stappen in de gym. Enigzins onwennig, enigzins onzeker. Ach wie houd ik voor de gek: ik vond het doodeng.  Ik had in heel mijn leven één keer een stap over de drempel van een sportschool gezet, met een huisgenootje mee, en dat was vooral omdat ze daar een sauna hadden. Nul-komma-nul sportervaring, dus. Wat nou als ik als enige minder fitte, iets meer fluffy persoon tussen allemaal mega gespierde mensen zou rondlopen? Wat als ik het verkeerd zou doen? Wat als... Gelukkig was ik samen met Imre, die ook nog nooit voet in een gym gezet had, maar een stuk nuchterder is dan ik.

Eerlijk is eerlijk, het wende het al snel. Van cardio naar apparaten, van apparaten naar losse gewichten - inmiddels heb ik aardig mijn draai gevonden. Ik begon de eerste paar weken met 2 à 3 keer per week eerst een kwartier warmfietsen (mijn knie had bezwaar tegen alle andere cardioapparaten) en dan een full-body rondje op de apparaten. Dat voelde toch net wat veiliger dan me meteen in het krachthonk te begeven. Het voelde goed om, na een maand niet rennen, weer bewust met mijn lichaam bezig te zijn. Ik had (en heb nog steeds...) standaard spierpijn na elke training, maar man wat voelde dat goed.

Na een paar weken trainen op de apparaten was ik een keer op zondagochtend alleen in de gym en zag ik dat het krachthonk he-le-maal leeg was. Bang als ik was om als noob door de mand te vallen, was dit mijn kans! Ik had de afgelopen weken aardig wat blogs over oefeningen gelezen, YouTube filmpjes bekeken en stiekem ook flink zitten afkijken tijdens het sporten, dus ik had een aardig idee wat ik wilde doen, en waar ik op moest letten. Die eerste keer ging eigenlijk hartstikke prima en ik vond dat het er best uitzag alsof ik wist wat ik deed. Sindsdien wissel ik oefeningen op de apparaten af met oefeningen in het krachthonk, en voel ik me prima thuis tussen de gewichten.

Inmiddels ben ik zo'n 3 à 4 keer in de week in de gym te vinden en heb ik mijn full-body schema omgegooid naar een split-schema: de ene keer train ik mijn bovenlichaam (bovenrug, schouders, borst en armen), de andere keer mijn onderlichaam (billen, benen en onderrug). Ik probeer na elke training een rondje buikspieren te doen. Dit split-schema werkt voor mij heel fijn, aangezien het in mijn agenda soms beter uitkomt om twee dagen na elkaar te trainen. Zo kunnen de spieren die ik op dag 1 train, nog wat uitrusten op dag 2.

Tot nu toe kijk ik elke training een beetje waar ik zin in heb. Ik heb een redelijk overzicht van welke oefeningen ik kan doen om welke spiergroepen te trainen, en probeer wat afwisseling te houden in de oefeningen die ik doe. Wel zit ik erover te denken om binnenkort een trainingsschema te laten maken bij mijn sportschool. Eens testen hoe dat werkt.

Ik ben heel blij dat ik eindelijk de stap naar de sportschool gezet heb. Ik vind het leuk om te doen, zie resultaat, voel me lekker, kan genoeg afwisselen om het leuk te houden. Het was echt de nieuwe impuls die ik nodig had! Daarnaast heb ik ook zeker het idee dat mijn sterkere spieren bijdragen aan het herstel van mijn knieblessure. Maar daar binnenkort meer over, in een aparte post... stay tuned!

1 opmerking :

  1. Way to go! :) One of my previous boyfriends went to the gym EVERYday, so I started going with him, for something to do, and actually enjoyed it. I wasn't doing anything super-intensive, but better than just sitting around anyways. Reading this made me kind of miss going to the gym! But it's so much harder to find time now with two little ones and a husband that is away alot. Plus, I liked going with someone... I need that push, otherwise I don't have the drive myself! Keep up the good work :)

    BeantwoordenVerwijderen

Back to Top